Články k PZP
Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?
27. september 2024 PZP
Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024
25. september 2024 PZP
Zobraziť viac

Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?

Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?

Prihlasujete vozidlo do evidencie? Odkedy potrebujete mať uzatvorené PZP?

S kúpou nového vozidla prichádzajú aj určité povinnosti, ku ktorým patrí prihlásenie vozidla do evidencie na Dopravnom inšpektoráte. Druhou nevyhnutnosťou je zákonom dané PZP, ktoré je nutné uzatvoriť si na každé jedno motorové vozidlo. A odkedy potrebujete mať toto PZP uzatvorené? Všetko ohľadom prihlásenia a PZP sa dočítate v tomto článku.

S novým autom prichádzajú nové povinnosti

Ak si kúpite nové auto, či už je to úplne nové z autosalónu, alebo si kúpite nové auto od ruky, v oboch prípadoch vás okrem radosti z novej kúpy očakávajú aj určité povinnosti, ktorým sa jednoducho nevyhnete. Jednou z týchto povinností je prihlásenie nového vozidla do evidencie.

Auto musíte prihlásiť na ľubovoľnom Dopravnom inšpektoráte. Prihlasovanie vozidla do evidencie je neodmysliteľnou súčasťou vlastníctva motorového vozidla. Je to zákonná povinnosť, ktorá sa týka každého nového majiteľa vozidla, či už ide o úplne nové auto alebo jazdené vozidlo. A aký je postup pri prihlásení? A kedy by ste si mali pomocou PZP kalkulačky vybrať a uzatvoriť poistku pre vaše nové auto?

Prihlásenie do evidencie pri novom vozidle


  • Prihlásiť svoje nové auto musíte na Dopravnom inšpektoráte do 30 dní od samotnej kúpy.

Pri prihlásení vozidla do evidencie budete potrebovať:

  • Platný preukaz totožnosti (a splnomocnenie, ak vás zastupuje niekto iný)
  • Dokumenty k vozidlu od predajcu - veľký technický preukaz (Osvedčenie o evidencii časť II.)
  • Zmluva o kúpe alebo lízingu vášho nového auta
  • Dôkaz o poistení vozidla (PZP)
  • Potvrdenie, resp. plnú moc od lízingovej spoločnosti (ak ste si auto kupovali na lízing)
  • Uhradený poplatok za registráciu vozidla.

Prihlásenie do evidencie pri kúpe ojazdeného auta


  • Keď si kúpite auto z druhej ruky, máte povinnosť svoje nové vozidlo prihlásiť na Dopravnom inšpektoráte do 30 dní po tom, čo predchádzajúci majiteľ odhlási toto auto z evidencie.

Ako je to v tomto prípade s PZP? V momente, ak má motorové vozidlo nového majiteľa, po odhlásení auta z evidencie zaniká aj povinné zmluvné poistenie. To znamená, že nový majiteľ je povinný ešte pred samotným prihlásením auta do evidencie na Dopravnom inšpektoráte, uzatvoriť nové povinné zmluvné poistenie v poisťovni.

Pri prihlasovaní do evidencie ojazdeného vozidla je potrebné predložiť:

  • Platný doklad totožnosti
  • Technický preukaz vozidla (osvedčenie o evidencii časť I. a II.)
  • Potvrdenie o uzavretí nového povinného zmluvného poistenia (pokiaľ ste ho uzatvárali v ten deň ako idete vozidlo prihlasovať, tak odporúčame si vytlačiť aj potvrdenie o úhrade z vášho internet bankingu)
  • Pôvodné evidenčné čísla vozidla (od 1.1.2023 si ale nový majiteľ vozidla môže ponechať aj pôvodné ŠPZ, a teda naďalej ich používať)
  • Doklad potvrdzujúci úhradu štátneho poplatku za zmenu vlastníka vozidla.

Povinnosť mať uzatvorené PZP ešte pred samotným zaradením do evidencie

Pri prihlásení vozidla do evidencie je nevyhnutné mať už vopred uzatvorené povinné zmluvné poistenie. PZP je zákonom stanovené a jeho úlohou je kryť škody spôsobené prevádzkou vozidla tretím osobám.

Bez tohto poistenia nie je možné vozidlo prihlásiť a tým pádom ho ani legálne používať na cestách. Uzatvorenie PZP je teda jednou z prvých vecí, ktoré musíte vybaviť ešte pred návštevou Dopravného inšpektorátu. Výhodou však je, že vďaka porovnávaču PZP si môžete z pohodlia domova len niekoľkými klikmi porovnať ponuku od jednotlivých poisťovní a ich balíkov, a uzatvoriť si tak také poistenie, ktoré vám vyhovuje po všetkých stránkach. Vďaka tejto online službe si tak viete uzavrieť PZP okamžite, alebo si môžete nastaviť dátum, odkedy má byť platné nové poistenie na taký deň, počas ktorého budete svoje nové auto preberať.

Aký dôkaz o poistení vozidla (PZP) bude Dopravný inšpektorát požadovať?

Na Dopravnom inšpektoráte pri prihlasovaní vášho nového vozidla od vás budú požadovať aj dôkaz o tom, že máte uzatvorené PZP. Ale o aký dôkaz ide?

Ak si uzatvoríte PZP cez kalkulačku, bezprostredne po potvrdení sa vám vygenerujú aj platobné údaje - buď to IBAN spolu aj s variabilným symbolom (pokiaľ budete chcieť uhradiť poistku prevodom), alebo platobná brána na úhradu kartou vopred. PZP nadobúda platnosť v momente jeho úhrady.

Každý jeden človek, ktorý si takto uzatvorí a uhradí poistenie, dostane obratom do niekoľkých minút všetky potrebné dokumenty, ktoré k poistke potrebuje.
Po tomto úkone je potrebné, aby ste si so sebou ako dôkaz o poistení na Dopravný inšpektorát doniesli: vytlačenú poistnú zmluvu, zelenú kartu a výpis z bankového účtu o potvrdení úhrady poistného (ten si môžete jednoducho stiahnuť vo formáte PDF cez svoj internet banking).

Filip Škultéty
O autoroviFilip Škultéty
Filip Škultéty je držiteľom certifikátu odbornej spôsobilosti v sektore Poistenia alebo Zaistenia so stredým stupňom, ktorý vydáva Slovenská banková asociácia. Vo FérovéPZP.sk má na starosti hladký a bezproblémový priebeh poisťovacieho procesu. Okrem toho sa už viac ako 6 rokov venuje tvobre hodnotného obsahu pre motoristov, najmä s pokrytím tém povinného zmluvného poistenia.
Odporúčame tiež prečítať