Články k PZP
Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?
27. september 2024 PZP
Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024
25. september 2024 PZP
Zobraziť viac

Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024

Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024

Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024

Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení, ktorej platnosť začala 1.8.2024 priniesla so sebou niekoľko dôležitých zmien. Čo všetko táto zmena PZP priniesla?

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je dané zákonom, to znamená, že na Slovensku je toto poistenie povinné pre každého vlastníka motorového vozidla, ktorý ho používa na verejných komunikáciách. Jeho úlohou je chrániť tretie strany v prípade škôd. Čiže prax je taká, že ak spôsobíte dopravnú nehodu, úlohou PZP je chrániť a kryť osoby, ktoré boli poškodené.

Ak ešte nemáte uzatvorené poistenie, alebo sa ho chystáte zmeniť, vďaka PZP porovnávaču si môžete veľmi ľahko, jednoducho a prehľadne pozrieť ponuky od všetkých poisťovní a vybrať si tak to najvýhodnejšie poistenie pre vaše vozidlo. Stačí len niekoľko kliknutí. Vyplníte potrebné údaje, vykonáte úhradu a svoju novú poistku tak môžete mať do 5 minút.

Novelizácia, a teda zmena povinného zmluvného poistenia, ktorá bola prijatá v tomto roku a svoju účinnosť nadobudla 1.8.2024, prináša niekoľko významných noviniek, ktoré majú za cieľ zlepšiť ochranu poškodených, zvýšiť transparentnosť poistenia a zabezpečiť väčšiu spravodlivosť v poistných plneniach. V tomto článku sa dočítate o kľúčových zmenách poistiek na auto, ktoré táto novela prináša.

Zvýšilo sa poistné krytie

Jednou z kľúčových noviniek je výrazné zvýšenie limitov poistného plnenia. Tieto limity predstavujú maximálnu sumu, ktorú je poisťovňa povinná vyplatiť v prípade vzniku škody spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

Konkrétne zmeny v PZP v tomto smere týkajú dvoch hlavných oblastí:

  • Škody na zdraví – Maximálna suma poistného plnenia pri škodách na zdraví sa zvýšila z pôvodných 5 240 000 € na 6 450 000 €. To znamená, že ak dôjde k úrazu alebo usmrteniu v dôsledku dopravnej nehody, poškodení alebo jeho pozostalí môžu očakávať vyššiu finančnú kompenzáciu.
  • Škody na majetku – Aj v prípade škôd na majetku došlo k navýšeniu limitu, a to bez ohľadu na to, aký vysoký je počet poškodených. Pôvodný limit 1 050 000 €, bol zvýšený na sumu 1 300 000 €.

Zmeny v sankciách - Zmiernenie regresných nárokov poisťovní

Jednou z ďalších zmien v PZP je zmiernenie regresných nárokov poisťovní. Regres znamená, že poisťovňa si môže od poisteného vymáhať časť vyplateného poistného plnenia v prípade, že poistený porušil svoje povinnosti. Napríklad neskorým nahlásením škody. Avšak od 1.8.2024 sú zmeny nasledovné:

  • Lehota na nahlásenie škody – Ak poistený nenahlási poistnú udalosť do zákonnej 30-dňovej lehoty, ale stihne tak urobiť do ďalších 15 dní, poisťovňa môže uplatniť regres maximálne vo výške 30 % z vyplateného poistného plnenia.
  • Ďalšie predĺženie lehoty – Ak poistený nestihne túto poistnú udalosť nahlásiť ani v dodatočnej 15-dňovej lehote, poisťovňa môže zvýšiť výšku regresu maximálne na 50 %.
  • Objektívne dôvody – Ak má poistený objektívne dôvody pre neskoré nahlásenie škody, napríklad vážne zdravotné problémy alebo pobyt v nemocnici, poisťovňa nemôže uplatniť regres vôbec.

Ochrana poistených pri neuhradenom poistnom

Ďalšou významnou zmenou povinného zmluvného poistenia je ochrana tých, ktorí neuhradili poistné včas. Doteraz platilo to, že v tomto prípade, mohli poisťovne poistné plnenie úplne zamietnuť. Nová legislatíva a zmena v PZP však stanovuje, že aj v prípade neuhradeného poistného má poistený nárok na určité poistné plnenie. Konkrétne podmienky a výška plnenia sú upravené v zákone. Aj napriek tomu, ak sa vám takáto situácia stane, nezabudnite si ihneď uzatvoriť PZP online, aby ste predišli zbytočným komplikáciám a problémom.

Elektrické kolobežky a povinnosť PZP

S nástupom elektrických kolobežiek, ktoré sa stali obľúbeným dopravným prostriedkom po mestách, bola len otázka času, kedy sa niekto začne zaoberať otázkou ich bezpečnosti a zodpovednosti za škody, ktoré môžu spôsobiť. A tých škôd teda bolo viac než dosť.

Odpoveďou na tieto otázky je zmena zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP), ktorá zavádza povinnosť uzavrieť PZP pre určité typy elektrických kolobežiek.

Kedy je PZP pre elektrickú kolobežku povinné?

Povinnosť uzavrieť PZP sa týka majiteľov elektrických kolobežiek a segwayov, ktoré spĺňajú aspoň jednu z nasledujúcich podmienok:

  • Maximálna konštrukčná rýchlosť presahuje 25 km/h – Táto podmienka sa týka výkonnejších modelov, ktoré sú určené skôr na dlhšie trasy a vyššie rýchlosti.
  • Hmotnosť presahuje 25 kg a maximálna konštrukčná rýchlosť presahuje 14 km/h – Táto podmienka sa vzťahuje na robustnejšie modely, ktoré sú schopné prepraviť aj väčšiu záťaž.

Zvýšia sa pokuty za vozidlá, ktoré nemajú poistenie

Vzhľadom na to, že na cestách jazdí stále veľmi veľa vozidiel, ktoré nemajú uzatvorené PZP aj napriek tomu, že je to zo zákona povinné, Novela zákona o PZP priniesla zvýšenie sankcií. Cieľom týchto zmien je zvýšiť zodpovednosť majiteľov vozidiel a odradiť ich od jazdy bez platného poistenia.

Čo všetko vám v prípade neuzatvorenia PZP hrozí, sa môžete dočítať v našom článku Pokuta za nezaplatenie PZP.

Zatiaľ čo doteraz bola minimálna pokuta 16,60 € a maximálna 3 319,40 €, zmena v PZP od 1.8.2024 priniesla zvýšenia:

  • Minimálna sankcia - 50 €,
  • Maximálna sankcia - 5000 €.

Pokiaľ ešte nemáte uzatvorené PZP na svoje vozidlo, vďaka PZP kalkulačke si môžete veľmi rýchlo vypočítať výšku poistného a vybrať si také, ktoré bude pre vás najvýhodnejšie. Nezabudnite si k PZP zakúpiť aj pripoistenia, ktoré zas na druhú stranu ochránia vás v prípade niektorých škodových udalostí.

Zmena v PZP prináša zmeny v povinnostiach pre poisťovne


  • Jednotný európsky doklad o bezškodovom priebehu – Tento doklad bude mať štandardizovaný formát a bude uznávaný vo všetkých krajinách Európskej únie. Vďaka tomu bude pre vodičov jednoduchšie preukázať svoje bezškodové obdobie pri zmene poisťovne alebo pri kúpe vozidla v inom členskom štáte.
  • Jednotné určovanie výšky škôd – Ďalšou novinkou je zavedenie jednotného mechanizmu pre určovanie výšky škôd. To znamená, že všetky poisťovne budú musieť postupovať podľa rovnakých pravidiel pri posudzovaní a vyčísľovaní škôd. Tento krok má za cieľ zvýšiť transparentnosť a spravodlivosť pri vyplácaní poistného plnenia.
  • Elektronická výmena informácií medzi poisťovňami a Slovenskou kanceláriou poisťovateľov – Poisťovne vďaka zmenám v povinnom zmluvnom poistení budú musieť elektronicky zasielať Slovenskej kancelárii poisťovateľov všetky dôležité informácie o poistných zmluvách, ako sú údaje o uzavretí, zmene alebo ukončení poistenia. Tento systém umožní efektívnejšiu kontrolu a dohľad nad trhom poistenia.
  • Zohľadňovanie škodového priebehu pri určovaní výšky poistného – Jednou z najvýznamnejších zmien poistky na auto je povinnosť poisťovní zohľadňovať škodový priebeh poisteného pri určovaní výšky poistného. To znamená, že vodiči, ktorí dlhodobo nemajú žiadne dopravné nehody, môžu očakávať zľavu z poistného. Naopak, vodiči, ktorí zavinili viacero nehôd, môžu čeliť zvýšeniu poistného.

Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení priniesla významné zmeny, ktoré majú za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách a zlepšiť ochranu poškodených. Medzi najdôležitejšie zmeny patrí zvýšenie poistných limitov, zmiernenie regresných nárokov poisťovní, zavedenie povinného PZP pre niektoré elektrické kolobežky a zvýšenie pokút za nepoistené vozidlo.

Aby ste boli v súlade s novými pravidlami a chránili seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky, nezabudnite si pravidelne kontrolovať platnosť svojho PZP. V prípade akýchkoľvek nejasností sa obráťte na svoju poisťovňu alebo využite online PZP porovnávače, ktoré vám pomôžu nájsť najvýhodnejšie poistenie. Myslite na to, že povinné zmluvné poistenie nie je len povinnosťou, ale hlavne obrovskou zodpovednosťou každého vodiča.

Filip Škultéty
O autoroviFilip Škultéty
Filip Škultéty je držiteľom certifikátu odbornej spôsobilosti v sektore Poistenia alebo Zaistenia so stredým stupňom, ktorý vydáva Slovenská banková asociácia. Vo FérovéPZP.sk má na starosti hladký a bezproblémový priebeh poisťovacieho procesu. Okrem toho sa už viac ako 6 rokov venuje tvobre hodnotného obsahu pre motoristov, najmä s pokrytím tém povinného zmluvného poistenia.
Odporúčame tiež prečítať