Články k PZP
Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?
27. september 2024 PZP
Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024
25. september 2024 PZP
Zobraziť viac

Overenie platnosti PZP podľa ŠPZ zdarma

Overenie platnosti PZP podľa ŠPZ zdarma

Ako zistím či mám zaplatenú povinnú poistku na auto podľa ŠPZ?

To, že na svoje vozidlo musíte mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie, by ste už mali vedieť zo zákona. Je to jedna z prvých vecí, ktorú si musíte pri zaobstaraní auta zabezpečiť, v inom prípade vás čaká dosť mastná pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až na 3 320 €. A to nie je jediná zlá správa.

Účelom povinného zmluvného poistenia je chrániť osoby, ktorým napríklad vy počas šoférovania spôsobíte škody na zdraví či majetku. Teda PZP chráni zdravie a majetok druhých osôb. No a teraz si predstavte, že nemáte uzatvorené PZP a spôsobíte dopravnú nehodu. Takže okrem toho, že riskujete už vyššie spomínanú pokutu, všetky škody, ktoré spôsobíte tým druhým, či už na zdraví alebo majetku, musíte zaplatiť z vášho vlastného vrecka. To isté samozrejme čaká aj ostatných účastníkov, ktorí nemajú PZP a spôsobia nehodu. A to už je horšie. Konkrétne sme sa tejto téme venovali v našom blogovom článku Pokuta za nezaplatenie PZP - Čo vám hrozí, ktorý vám rozhodne odporúčame prečítať si.

Samozrejme v každodennom zhone sa občas stáva, že na niektoré veci jednoducho zabudneme. Našťastie už existujú vymoženosti, vďaka ktorým si pár klikmi na telefóne alebo počítači vieme overiť informácie a údaje. A výnimkou nie je ani overenie platnosti PZP podľa ŠPZ alebo podľa VIN čísla, a to dokonca aj zdarma. No a ak ste aj náhodou prišli kontrolou platnosti PZP na to, že už poistné platné nemáte, vďaka PZP kalkulačke si môžete vypočítať tú najvýhodnejšiu poistku, ktorú si môžete uzatvoriť v priebehu niekoľkých minút.

Takže ak ste si kládli otázku, ako zistím, či mám zaplatenú poistku na auto, v tomto článku vám to ukážeme.

Overenie platnosti PZP podľa ŠPZ

Overenie platnosti PZP podľa ŠPZ

Viete, ako si môžete zdarma overiť povinné zmluvné poistenie na základe ŠPZ vozidla? Povedzme, že si nemusíte kontrolovať a overovať len svoje PZP ale napríklad, niekto spôsobí dopravnú nehodu a vy si chcete zistiť, či má vinník uhradené PZP podľa jeho ŠPZ. Viete ako budete v tomto prípade postupovať?

Takáto kontrola platnosti PZP je veľmi jednoduchá. Najrýchlejšou metódou overenia platnosti PZP je online overenie cez webovú stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP).

  • V poli "Evidenčné číslo vozidla" zadajte ŠPZ auta, ktorého platnosť PZP chcete overiť.
  • V druhom políčku zadajte dátum, ku ktorému chcete overiť platnosť PZP.
  • Následne stačí kliknúť na "Vyhľadať".

Tento systém vám po vyhľadaní zobrazí informácie o platnosti PZP, vrátane názvu poisťovne, čísla poistnej zmluvy a platnosti poistenia. Ak sa nezobrazí žiadna informácia, vozidlo zrejme nie je poistené.

Ako overiť platnosť PZP v prípade jednotlivých poisťovní?

Platnosť poistky na auto nemusíte zisťovať nevyhnutne len cez webovú stránku SKP, ale môžete tiež na takúto kontrolu priamo kontaktovať aj jednotlivé poisťovne. Ak máte k dispozícii číslo poistnej zmluvy, môžete platnosť PZP overiť priamo na webovej stránke poisťovne (v prípade, že túto službu daná poisťovňa na svojom webe poskytuje). Väčšina poisťovní umožňuje online overenie poistenia po zadaní čísla zmluvy a dátumu narodenia poistenca. V prípade, že nie, môžete pre overenie platnosti PZP vášho vozidla kontaktovať poisťovňu priamo alebo e-mailom. Ako teda na overenie PZP v jednotlivých poisťovniach, ako je Kooperativa, Uniqa, Allianz a ďalšie?

Overenie PZP Kooperativa

Ak si chcete overiť platnosť PZP v poisťovni Kooperativa, všetci klienti tak môžu učiniť telefonicky, prostredníctvom online formulára alebo osobne na pobočke. Klienti, ktorí majú zriadený súhlas s elektronickou komunikáciou si taktiež svoje povinné zmluvné poistenie môžu overiť v elektronickom portáli eKooperativa.

  • Telefonický kontakt na poisťovňu Kooperativa – +421 2 5729 9999
  • Korešpondenčná adresa – KOOPERATIVA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group, Štefanovičova 4, 816 23 Bratislava

Overenie PZP UNIQA

Pokiaľ si chcete overiť a skontrolovať platnosť PZP svojho vozidla v poisťovni UNIQA, učiniť tak môžete kontaktovaním infolinky, zaslaním e-mailu, návštevou pobočky alebo zaslaním pošty.

  • Infolinka pre kontrolu PZP - +421 2 32 600 100
  • E-mailový kontakt – info@uniqa.sk
  • Korešpondenčná adresa poisťovne – UNIQA d.d.s., a.s., so sídlom Krasovského 3986/15, 851 01 Bratislava

Overenie PZP Allianz

Overenie platnosti PZP v poisťovni Allianz je taktiež veľmi jednoduché. Všetci klienti, ktorí majú uzatvorené poistenie na auto v Allianz poisťovni si môžu svoje PZP skontrolovať napríklad telefonicky, kde je potrebné nadiktovať číslo poistnej zmluvy. Taktiež je možný kontakt e-mailom alebo v prípade, že majú zákazníci zriadené Allianz konto, v ňom si môžu pozerať všetky svoje zmluvy, úhradu zmlúv a iné informácie.

  • Telefonický kontakt pre overenie PZP v poisťovni Allianz – +421 2 50 122 222
  • Platnosť poistky na auto si môžete skontrolovať e-mailom – allianz@allianz.sk
  • Korešpondenčná adresa – Allianz – Slovenská poisťovňa, a. s., Pribinova 19, 811 09 Bratislava

Overenie PZP Komunálna poisťovňa

Overiť si PZP môžete online zdarma aj v Komunálnej poisťovni. Pri kontrole PZP môžete kontaktovať túto poisťovňu telefonicky, e-mailom, priamou návštevou ktorejkoľvek pobočky. Výhodou je aj klientsky portál e-KOMfort, kde si môžete sledovať platby poistného, teda aj za PZP, aktuálne a ukončené poistky, uzatvárať nové poistenia, hlásiť škody online a ďalšie.

  • Telefonický kontakt pre platnosť PZP vozidla a iných požiadaviek – ​​0800 112 222
  • Korešpondenčná adresa - KOMUNÁLNA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group, Štefánikova 17, 811 05 Bratislava

Overenie PZP Wüstenrot

Pri overení platnosti poistky na auto, bez toho, aby ste museli uvádzať niekde ŠPZ, EČV alebo VIN môžete kontaktovať aj priamo poisťovňu Wüstenrot, buď to telefonickou formou, e-mailom, navštívením klientskej zóny Môj Wüstenrot alebo priamo na ktorejkoľvek pobočke.

  • Telefonický kontakt pre overenie povinného zmluvného poistenia – 0850 60 60 60
  • Korešpondenčná adresa – Wüstenrot poisťovňa, a.s. Digital Park I, Einsteinova 21, 851 01 Bratislava

Overenie PZP Union

Overenie PZP poistenia v poisťovni Union je jednoduché. Stačí vám túto poisťovňu kontaktovať telefonicky, kde vám na zákazníckej linke pomôžu a zodpovedajú vaše otázky. Ďalšou možnosťou je vyplnenie online kontaktného formulára. V klientskej zóne Môj Union si taktiež môžete sledovať niekoľkými klikmi vaše poistenia, platby a ďalšie informácie.

  • Kontaktujte Union pre overenie platnosti svojho poistenia – 0850 003 333
  • Korešpondenčná adresa pre zaslanie pošty - Union poisťovňa, a.s., Karadžičova 10, 813 60 Bratislava

Overenie PZP ČSOB

Platnosť poistky na auto si môžete overiť v poisťovni ČSOB telefonicky, kde vám operátor overí platnosť vášho PZP, taktiež môžete osobne navštíviť ktorúkoľvek pobočku poisťovne alebo napísať e-mail.

  • Telefonická kontrola platnosti PZP – 0850 111 303
  • E-mail pre kontaktovanie ČSOB – poistovna@csob.sk
  • Korešpondenčná adresa – ČSOB Poisťovňa, a.s., Žižkova 11, 811 02 Bratislava

Overenie PZP Generali

Ako zistíte či máte zaplatenú poistku na auto v poisťovni Generali? Podobne ako aj u ostatných poisťovní, na výber máte hneď niekoľko možností, priamy telefonický kontakt, online chat, môžete tiež na to použiť kontaktný formulár alebo navštíviť ktorúkoľvek pobočku. Taktiež v klientskom portáli môžete nájsť aj všetky podstatné informácie, ako je prehľad zmlúv a platieb.

  • Overenie PZP zdarma telefonicky – 02/38 11 11 17
  • Kontaktná adresa: Generali Poisťovňa, pobočka poisťovne z iného členského štátu, Lamačská cesta 3/A, 841 04 Bratislava

Overenie PZP Genertel

Poisťovňa Genertel vám umožňuje taktiež bezplatne skontrolovať si svoju platnosť PZP telefonickým kontaktom, e-mailom, online chatom alebo prostredníctvom ich klientskeho portálu.

  • Telefonický kontakt pre kontrolu PZP – 0850 555 555
  • E-mailová adresa – info@genertel.sk
  • Korešpondenčná adresa – Lamačská cesta 3/A, 841 04 Bratislava

Overenie PZP AXA

Rovnako ako aj ostatné poisťovne, aj v poisťovni AXA si môžete veľmi jednoducho a zadarmo overiť povinné zmluvné poistenie. Kontaktovať môžete túto poisťovňu telefonicky, kontaktným formulárom, e-mailom alebo môžete tiež poslať poštu na adresu:

  • AXA ASSISTANCE CZ, s.r.o., Office Park Nová Karolina, 28. října 3348/65, 702 00 Ostrava
  • Telefonický kontakt na poisťovňu AXA – +421 220 664 228
  • E-mailová komunikácia – zakaznickalinka@axa-assistance.cz
Filip Škultéty
O autoroviFilip Škultéty
Filip Škultéty je držiteľom certifikátu odbornej spôsobilosti v sektore Poistenia alebo Zaistenia so stredým stupňom, ktorý vydáva Slovenská banková asociácia. Vo FérovéPZP.sk má na starosti hladký a bezproblémový priebeh poisťovacieho procesu. Okrem toho sa už viac ako 6 rokov venuje tvobre hodnotného obsahu pre motoristov, najmä s pokrytím tém povinného zmluvného poistenia.
Odporúčame tiež prečítať