Články k PZP
Prihlásenie vozidla do evidencie: kedy je potrebné uzavrieť PZP?
27. september 2024 PZP
Zmeny v PZP: Novelizácia zákona platná od 1.8.2024
25. september 2024 PZP
Zobraziť viac

Kto je vlastník a kto držiteľ vozidla?

Kto je vlastník a kto držiteľ vozidla?

Kto je držiteľ vozidla a kto je vlastník? Ujasnime si pojmy

Kto je vlastník a kto je zas držiteľ vozidla? A sú tieto dva pojmy vlastne jedno a to isté? Môže byť držiteľ motorového vozidla zároveň aj vlastníkom? A môže to byť naopak? Takto nám vzniká celkom pekná spleť otázok, ktoré môžu pôsobiť dosť mätúco. V tomto článku vám pomôžeme ujasniť si tieto pojmy tak, aby ste už bez rozmýšľania vedeli povedať, aké sú rozdiely medzi držiteľom a vlastníkom auta. Tak sa do toho poďme pustiť.

Kto je držiteľ vozidla

Tak, aby bolo jasné, kto je držiteľ vozidla, tak je to osoba, ktorá môže byť fyzická aj právnická a dané vozidlo používa. To znamená, že držiteľ vozidla s ním jazdí, parkuje a je tiež zodpovedný za jeho prevádzku. Fyzickou osobou je napríklad bežný vodič, zatiaľ čo právnickou osobou môže byť firma, ktorá používa firemné auto.

Držiteľ vozidla nemusí byť zároveň jeho vlastníkom, ale môže ním byť. A ako to teda je v praxi?

  • Držiteľ = vlastník – Predstavte si, že si kúpite nové auto. V tomto prípade ste vy hrdým vlastníkom (majiteľom) a zároveň aj držiteľom tohto motorového vozidla. Svoje meno máte teda zapísané v technickom preukaze ako vlastník, aj ako držiteľ osvedčenia.
  • Držiteľ ≠ vlastník – Napríklad, pracujete pre nejakú firmy XY, a ona má vo vlastníctve konkrétne vozidlo, ktoré vy ako obchodný zástupca využívate. Vy ste v tomto prípade držiteľ a ste za toto auto zodpovedný.

Každý jeden držiteľ vozidla má viacero povinností:


Držiteľ vozidla pri leasingu

Ako je to ale s držiteľom vozidla pri leasingu? Ak si zakúpite nové auto, avšak zobrali ste si napríklad auto na leasing, automaticky sa vlastníkom vášho vozidla stáva leasingová spoločnosť. Vy ste počas celého tohto obdobia splácania len držiteľom auta, pretože toto auto používate vy.

Samozrejme vy ako držiteľ pri leasingu máte v tomto prípade oproti bežnému vlastníkovi niektoré obmedzenia, a to napríklad:

  • Nemôžete toto vozidlo predať ani ho darovať bez toho, aby tento úkon vopred odsúhlasila leasingová spoločnosť, ktorá je vlastníkom (majiteľom) vozidla.
  • Musíte ako držiteľ dodržiavať zmluvné podmienky leasingu, ktoré stanovuje leasingová spoločnosť.
  • V prípade porušenia zmluvných podmienok vám môže leasingová spoločnosť, ako vlastník vozidla, vozidlo odobrať.

Kto je vlastník motorového vozidla

Vlastník motorového vozidla je inými slovami aj jeho majiteľ. Ako je to teda po správnosti v praxi? Vlastníkom motorového vozidla je osoba, taktiež môže byť fyzická, právnická osoba alebo firma, ktorá je uvedená ako vlastník v technickom preukaze.

Vlastnícke právo dáva tejto osobe plné právo auto predávať, darovať, alebo nakladať s ním nejako inak podľa jej vlastného uváženia. Vlastník je tiež zodpovedný za všetky právne a finančné náležitosti týkajúce sa vozidla, pokiaľ tieto povinnosti nie sú prenesené na držiteľa.

Kto je najčastejšie vlastníkom vozidla?

  • Osoba, ktorá si toto vozidlo kúpila.
  • Osoba, ktorej bolo vozidlo darované.
  • Osoba, ktorá vozidlo nadobudla dedením.

Najčastejšie môže byť vlastníkom (majiteľom) vozidla:

Leasingová spoločnosť


  • Vlastník: Leasingová spoločnosť, ktorá vám auto "prenajme".
  • Držiteľ: Vy, pretože auto používate a jazdíte na ňom.

Ten, kto zapožičiava vozidlá


  • Vlastník: Kamarát, rodina, ktokoľvek, komu auto patrí.
  • Držiteľ: Ten, kto má auto požičané a aktuálne na ňom jazdí.

Firma, ktoré vlastní vozidlá na firemné účely


  • Vlastník: Šéf, majiteľ firmy, alebo firma.
  • Držiteľ: Zamestnanec, ktorý toto vozidlo dostal ako firemné a jazdí na ňom.

Rozdiel medzi držiteľom a vlastníkom auta

Hlavný rozdiel medzi držiteľom a vlastníkom motorového vozidla spočíva v právach a povinnostiach. Držiteľ je osoba, ktorá auto reálne používa a je zodpovedná za jeho prevádzku a údržbu. Vlastník má nad autom kontrolu z právneho hľadiska a môže s ním nakladať podľa svojho uváženia. V praxi to znamená, že držiteľ musí dodržiavať všetky povinnosti spojené s užívaním vozidla, ako sú technické prehliadky, poistenie a podobne, zatiaľ čo vlastník môže rozhodovať o jeho predaji, prenájme alebo likvidácii.

A ako je to s PZP? Uzatvára ho vlastník alebo držiteľ vozidla?

Platí jednoduché pravidlo: Za PZP je zodpovedný ten, kto auto reálne používa a jazdí s ním. A to je v drvivej väčšine prípadov držiteľ vozidla, teda ten, kto je zapísaný v dokladoch.

Prečo? Lebo práve držiteľ je ten, kto na cestách "vyrába" riziká a môže spôsobiť škodu. Vlastník auta síce má naňho právny nárok, ale PZP by mal vždy zakladať ten, kto je držiteľom. V prípade neuzatvorenia PZP to ale nie je žiadna sranda. Prečítajte si náš článok Pokuta za nezaplatenie PZP, a zistite čo vám hrozí, ak na aute neuzatvoríte alebo nezaplatíte poistku.

Dá sa zistiť vlastník vozidla podľa ŠPZ?

Jednou z veľmi často kladených otázok je, či sa dá nejakým spôsobom zistiť vlastník motorového vozidla na základe jeho štátnej poznávacej značky (ŠPZ). V mnohých krajinách, vrátane Slovenska, je táto informácia chránená zákonom o ochrane osobných údajov.

Možno sa pýtate, na čo by niekomu bola informácia, kto je to vlastník vozidla podľa ŠPZ. No predstavte si situáciu, kedy vidíte, že vám niekto ťukol do auta, alebo ho poškriabal a spôsobil vám nejakú škodu a tento vinník s autom zmizol. Vy ste si zapamätali ŠPZ toho vozidla a potrebujete vedieť, kto bol tým vinníkom. Takže podľa ŠPZ by ste sa chceli dopátrať k vlastníkovi vozidla.

Verejnosť nemá prístup k údajom o vlastníkovi vozidla len na základe jeho ŠPZ. Existujú však špecifické situácie, kedy môžu orgány, ako polícia alebo súd tieto informácie získať, napríklad v prípade nehody alebo pri riešení právnych sporov. Pre bežného občana je však prístup k týmto informáciám obmedzený, a to z dôvodu ochrany súkromia a osobných údajov.

Ako sa však môžete ku vlastníkovi dopátrať vy na základe ŠPZ jeho vozidla? Vy si viete zistiť, kde má vlastník uzatvorené PZP. Tu je pár krokov, ako na to:

  1. Navštívte stránku www.skp.sk, domovskú stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov.
  2. Vložte ŠPZ vinníka do vyhľadávača, kliknutím na - OVERIŤ PLATNOSŤ PZP
  3. Hneď na to sa vám zobrazí číslo poistnej zmluvy a názov poisťovne, ktorá auto poistila.
  4. Potom už len stačí, ak si vezmete telefón a kontaktujte danú poisťovňu. Hotovo! Takto sa môžete obrátiť na poisťovňu vinníka s riešením škody.
Filip Škultéty
O autoroviFilip Škultéty
Filip Škultéty je držiteľom certifikátu odbornej spôsobilosti v sektore Poistenia alebo Zaistenia so stredým stupňom, ktorý vydáva Slovenská banková asociácia. Vo FérovéPZP.sk má na starosti hladký a bezproblémový priebeh poisťovacieho procesu. Okrem toho sa už viac ako 6 rokov venuje tvobre hodnotného obsahu pre motoristov, najmä s pokrytím tém povinného zmluvného poistenia.
Odporúčame tiež prečítať